Et varmt spabad kan lindre muskelømhed efter træning

De fleste kender til den herlige følelse af at have klaret dagens træning, og hvordan man med god samvittighed kan sætte sig til rette i sofaen, slå benene op og se noget fjernsyn imens man slapper af. De fleste kender dog også til, hvad der i nogle tilfælde venter dagen efter, når man vågner op fra sin nattesøvn.

Efter en ekstra hård træning er det ikke unormalt, at men dagen efter har forfærdeligt ømme muskler. Det er på ingen måde skidt at have ømme muskler – det beviser bare, at du virkelig udfordrede din krop med træningen – men det kan være yderst generende, hvis man ikke kan bevæge sig, uden det gør forfærdeligt ondt.

Heldigvis er der en række ting, du kan gøre for at lindre den værste muskelømhed. Én af dem er et dejligt bad i din spa.

Varmt vand kan lindre muskelømhed

Det er alment kendt, at varme fra fx en varmepude, en massagestol eller varmecreme kan lindre den værste ømhed. Kombinerer du varmen med en behaglig omgang massage, kan du som oftest bevæge dig smertefrit igen på ingen tid – i hvert fald indtil musklerne igen bliver kolde. Varmen gør, at vævet i kroppen bliver mere smidigt, hvorfor der skal mere til, før man mærker ømhed i kroppen ved bevægelse. Hvis musklerne er kolde og stive, mærker man langt hurtigere, at træningen har sat sine spor.

En god måde at opvarme ømme muskler, og hygge sig og slappe af imens, er ved at sætte sig godt til rette i en udendørs spa. Det varme vand er helt perfekt til at lune ømme muskler og led og hvis spabadet tilmed kan lave bobler, kan du forsøge at placere de ømme områder på kroppen ved dyserne, som sprøjter vand, så vandstrålerne kan bruges som massageapparat.

Det er desværre umuligt at forebygge ømhed helt

Muskelømhed er en del af træning for de fleste, og den eneste måde hvorpå man kan være helt sikker på, at man ikke skal døje med ømme muskler dagen derpå, er ved helt at droppe at træne. Det går naturlig ikke!

Man kan blive fristet til at prøve alverdens tips og tricks for at undgå ømhed, men udover at lade musklerne vænne sig til at blive udfordret, er der ikke meget at gøre. Udstrækning hører man tit som løsningen, men den eneste effekt udstrækningen har, er at opvarme musklerne. Dette giver en midlertidig lindring, som naturligvis er værd at have med, men det forebygger ikke ømhed efter træning.

Det bedste du kan gøre for din krop, hvis den er helt ødelagt efter træning, er at sove. Det er nemlig især når vi sover, at kroppen har mulighed for at restituere. Det kan derfor godt betale sig at få sig en god nats søvn, efter man har givet den ekstra meget gas i fitnesscentret.